Početna strana > Hronika > Putin prvi put dao signal da razmišlja da se vrati na položaj predsednika 2012.
Hronika

Putin prvi put dao signal da razmišlja da se vrati na položaj predsednika 2012.

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. septembar 2009.

MOSKVA – Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da još nije odlučio da li će se kandidovati na predsedničkim izborima 2012. godine, ali uz napomenu da neće biti konkurent aktuelnom predsedniku Dmitriju Medvedevu, javile su danas novinske agencije.

Upitan da li će se ponovo kandidovati za presednika, Putin je rekao da je, kada je njegov mandat istekao, „mislio da je Medvedev najbolja osoba” da ga zameni i podržao ga je, prenela je agencija Rojters.

„Zajedno ćemo 2012. godine razmisliti, i uzeti u ozbir tadašnju realnost, naše lične planove, politički pejzaž, stav Jedinstvene Rusije”, rekao je prema britanskoj agenciji Putin na godišnjem susretu sa ruskim i stranim ekspertima, članovima diskusionog kluba „Valdaj” u njegovoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogarjovo.

Učesnik sastanka, direktor programa za Rusiju i Evroaziju u Nemačkom savetu za spoljnu politiku Aleksandar Rar je rekao za Itar-Tass da je Putin „prvi put za poslednje vreme dao signal društvu i novinarima da ozbiljno razmišlja da se vrati na položaj predsednika 2012”.

Rar je dodao da je ruski premijer rekao da će „rešavati partija, čiji je on predsednik”.

Nemački politikolog je ocenio da je sada dobro vreme za takav „signal”, jer „faktički već za godinu dana počinje izborna kampanja”.

Ruska agencija RIA Novosti je prenela odgovor Putina pozivajući se na izjavu učesnika susreta, direktora za program Rusije i Azije u američkom Institutu za svetsku bezbednost Nikolaja Zlobina.

„Na pitanje hoće li konkurisati na izborima 2012. godine, on (Putin) je odgovorio uzvratnim pitanjem: 'A zar smo konkurisali 2008? Eto, ni 2012. nećemo biti konkurenti. Dogovorićemo se, jer smo ljudi iste krvi i istih političkih pogleda”, rekao je Zlobin.

Pozivajući se na trećeg učesnika - saradnika američke Fondacije Heritidž Arijela Koena, agencija Interfaks piše da je ruski premijer rekao da su kod premijera i predsednika „lične ambicije svedene na nulu”.

Putina je na položaju šefa države posle drugog uzastopnog mandata, posle kojeg nije imao pravo da se kandiduje, zamenio Medvedev, maja 2008. godine.

Agencija Itar-Tass piše da je na susretu učestvovalo više od 50 članova kluba, i da su među njima uglavnom čelnici ruskih i stranih medija, vodeći novinari i politikolozi koji rade u oblasti istraživanje ekonomskog i političkog sistema Rusije.

(Tanjug)